Antismoking Medical Care
Ιατρικό Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος
210 28 15 945 / 210 80 19 283 / 6982 473 624
Πάρνηθος & Χρυσολωρά 2, Μεταμόρφωση / Διονύσου 12, Κηφισιά

περισσότερες πληροφορίες +/-

Ένας μέσος καπνιστής (που καπνίζει 5 με 10 τσιγάρα τη μέρα) μπορεί να
απαλλαχθεί πλήρως από το κάπνισμα με μία και μόνο συνεδρία.

Η διάρκεια της συνεδρίας είναι γύρω στη μία ώρα και αρχικά λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό, για να επιλεχθεί και το ιδανικό αντικαπνιστικό πρωτόκολλο, καθώς και η κατάλληλη αγωγή για ψυχοσωματική εναρμόνιση και εξισορρόπηση της βιοενέργειας του ασθενούς. Για παράδειγμα αν κάποιος χρόνιος καπνιστής υποφέρει από βρογχίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πνεύμονες του υπολειτουργούν, στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα επιλεχθεί θα περιλαμβάνει την ομαλοποίηση της πνευμονικής λειτουργίας και την ενδυνάμωση της (μέσω της επιλογής των κατάλληλων σημείων βελονισμού). Αυτό γίνεται για κάθε πάθηση και κάθε δυσαρμονία του οργανισμού του καπνιστή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος, εφόσον αυτή αν υπάρχει, αποτελεί αιτία αδυναμίας – σημείο διαρροής – που υποβαθμίζει το γενικό επίπεδο υγείας και τη θέληση του ασθενούς.

Η Ολιστική αντιμετώπιση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχημένη αντικαπνιστική αγωγή αλλά και για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμες τις αποτοξινωτικές συνεδρίες συντήρησης όσων κόβουν το κάπνισμα. Αυτές οι συνεδρίες αποτοξίνωσης είναι πιο σύντομες, ακολουθούν προαιρετικά την αρχική συνεδρία και θωρακίζουν περαιτέρω τους πρώην καπνιστές προσφέροντας αναβάθμιση της Υγείας και Ευεξία. Όσοι διακόπτουν το κάπνισμα και δέχονται προκλήσεις από το περιβάλλον τους (τόπος εργασίας, οικογένια, κ.τ.λ) καλό είναι να κάνουν μια επαναληπτική συνεδρία για να θωρακίσουν την θέληση τους.

Βαριοί καπνιστές με σοβαρές ασθένειες που αναγκάζονται λόγω υγείας εκτάκτως να διακόψουν το κάπνισμα μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο, καθώς η αγωγή που θα επιλεχθεί θα ευεργετήσει και την αποθεραπεία τους σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσοι καπνιστές καπνίζουν πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα μπορούν πριν και μετά τη βασική συνεδρία να κάνουν μια συνεδρία αποτοξίνωσης. Οι ημιμόνιμες βελόνες που μένουν στο αυτί μία ή και δύο εβδομάδες δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να φρεσκάρει το Θεραπευτικό αποτέλεσμα διεγείροντας τα επιλεγμένα αντικαπνιστικά σημεία. Η αγωγή με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται και αφού ο ασθενής εγκαταλείψει το ιατρείο.

Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες του Ιατρού και υπάρχει σωστή συνεργασία η επιτυχία είναι σίγουρη ! ακόμα και για τους πιο βαρείς καπνιστές ! Όλοι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα !

Όλοι έχουν δικαίωμα στην Υγεία !

tsipiras-signature

 

1

2

3

Antismoking Medical Care

Το τσιγάρο κάνει κακό, αυτό το ξέρουμε όλοι. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα του… πρωταθλητισμού στην Ευρώπη και χειροτερεύει συνεχώς τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών, αλλά και καπνιστριών.

Ίσως γιατί όσοι καπνίζουμε πάντα ελπίζουμε ότι χάρη στην καλή μας τύχη θα διαθέτουμε τα γονίδια εκείνα που θα μας προφυλάξουν από όλα τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα. Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι όταν καπνίζουν οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες δεν πείθονται να το κόψουν. Μια έρευνα, όμως, που έγινε στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» ίσως τελικά δείχνει τον τρόπο να σταματήσουν το κάπνισμα τουλάχιστον κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Γεώργιος Φαρμακίδης, διευθυντής της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» και καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Ν. Υόρκης, τονίζει για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην πορεία της εγκυμοσύνης και φυσικά στο έμβρυο.

Κύριε καθηγητά, τι αποκάλυψε η ελληνική έρευνα για τη συμπεριφορά των εγκύων που καπνίζουν, που έγινε στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»;

Η έρευνα που έγινε στην κλινική μας με την ομάδα του κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, αν. καθηγητή της Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Harvard, η οποία αφορούσε τη συμπεριφορά των γυναικών που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη, έδειξε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη έρευνα συμμετείχαν 100 έγκυες γυναίκες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, οι οποίες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: σε αυτήν που τους γινόταν εντατική συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος και σε εκείνη που λάμβαναν απλώς τις συνηθισμένες συμβουλές. Σε όσες εγκύους έγινε η εντατική συμβουλευτική, σταμάτησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με εκείνες που απλώς τους γινόταν μια σύσταση.

Αλήθεια, πόσο επηρεάζει το κάπνισμα την πορεία της κύησης και κατά συνέπεια την ανάπτυξη του εμβρύου;

Η νικοτίνη διαπερνά τον πλακούντα και προκαλεί ελάττωση του οξυγόνου που μεταφέρεται στο έμβρυο. Έτσι, το έμβρυο έχει λιγότερο οξυγόνο και λαμβάνει περιορισμένες ποσότητες θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης;

Στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί αποβολή και στειρότητα.

Στα υπόλοιπα τρίμηνα, το κάπνισμα προκαλεί υπολειπόμενη ανάπτυξη και ελάττωση του οξυγόνου που είναι διαθέσιμο για το έμβρυο.

Το κάπνισμα αυξάνει και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού;

Πράγματι, το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, με όλους τους κινδύνους που αυτός συνεπάγεται. Ενδέχεται, δηλαδή, το μωρό να γεννηθεί με ελαττωμένο βάρος. Επιπλέον, εξαιτίας του χαμηλού οξυγόνου που προσλαμβάνει, το έμβρυο είναι επιρρεπές σε υποοξικά επεισόδια, τα οποία θα προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο του παιδιού.

Όταν γεννηθεί το παιδί, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα αργότερα εξαιτίας του γεγονότος ότι η μητέρα του κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη;

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις του καπνίσματος δεν περιορίζονται στη μητέρα, περνούν και στο παιδί, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως την υγεία του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει άσθμα, υπέρταση, να είναι αδύνατο και φιλάσθενο, να έχει χαμηλό πνευματικό επίπεδο, να παρουσιάσει μέχρι και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

Αν η έγκυος δεν καπνίζει, αλλά εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, οι συνέπειες στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου είναι οι ίδιες;

Δυστυχώς, το συστηματικό παθητικό κάπνισμα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το ενεργητικό κάπνισμα.

Τι ισχύει με το τριτογενές κάπνισμα, όπου υπολείμματα καπνού παραμένουν στα μαλλιά και στα ρούχα της μητέρας και το μωρό εκτίθεται σε αυτά;

Ένας όρος που μπήκε σχετικά πρόσφατα στην ιατρική ορολογία είναι το τριτογενές κάπνισμα. Έχει φανεί από επιστημονικές έρευνες ότι στα ρούχα και στα μαλλιά, στο δέρμα των καπνιστών, στις μαλακές επιφάνειες των επίπλων και σε πολλά ακόμα αντικείμενα μπορεί να παραμείνουν τοξικές ουσίες του καπνού για ώρες ή και μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Όσο μάλιστα πιο μικρός είναι ο εσωτερικός χώρος (π.χ. μικρά δωμάτια, καμπίνες αυτοκινήτων) τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο του τριτογενούς καπνίσματος. Η απειλή του τριτογενούς καπνίσματος είναι ακόμα πιο μεγάλη για τα παιδιά, τα οποία μπουσουλώντας, παίζοντας στο έδαφος, αγγίζοντας και βάζοντας στο στόμα τους αντικείμενα έρχονται σε επαφή με κατάλοιπα του καπνού.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό οι μητέρες που καπνίζουν να αλλάζουν ρούχα πριν πάρουν το νεογνό στην αγκαλιά τους και να πλένουν τα χέρια τους. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε και το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να το κάνουν και όταν τους βλέπουν να καπνίζουν.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού μειώνονται όταν οι γυναίκες είναι καπνίστριες;

Βεβαίως, διότι τα θρεπτικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος και η ανοσία που αυτό παρέχει στο βρέφος εξουδετερώνονται από τις παρενέργειες του καπνίσματος.

Η νικοτίνη περνάει στο γάλα του παιδιού;

Σε έναν βαθμό περνάει – εξαρτάται, βέβαια, από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει η μητέρα.

Πηγή: vita.gr


επιστροφή στην αρχική

 

tsipiras-signature

 

 

clock-iconΒελτιώστε άμεσα την Υγεία σας

 

graph-iconΆυξηση της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού
money-iconΚάντε ένα δώρο στον εαυτό σας !